Een slimme intuïtieve eerste liefde

21 april 2022

Misschien, nou ja hoogstwaarschijnlijk, zijn alle eerste liefdes intuïtief. Slim misschien niet altijd, maar dat is weer een ander verhaal.
Zoals onze trouwe lezers weten, schrijven Marga Spaanjaars en ik al enige tijd over het begrip slimme intuïtieve denker. Dat onderwerp ligt dus al een poosje enigszins vooraan in mijn bewustzijn. Van daaruit ontstond spontaan een bruggetje naar het thema van de Boekenweek 2022: Eerste liefde.

Bij die woorden denkt men al snel aan zoiets als verliefd zijn op de juf of meester, een eerste vriendje of vriendinnetje, de eerste zoen en alles wat daarna kwam aan eerste romantische ervaringen op liefdesgebied.
Toch kan ik ook allerlei andere eerste liefdes verzinnen. De eerste keer met je blote voeten tussen de madeliefjes in het gras, je eerste ijsje, het eerste liedje waar je van ondersteboven was, de eerste keer de zee zien of de bergen, de eerste kennismaking met het werk van Miro… 1

Voor mij persoonlijk was er nog een andere grote eerste liefde. De openbaring van de geschreven taal! Mijn ouders hadden best nog een keer een geboortekaartje kunnen rondsturen toen ik begon te lezen. Wat een ontdekking was dat, dat het mogelijk was om een tot dan toe geheel onbekende werkelijkheid tot me te nemen, waar of wanneer ik maar wilde. Het was een ongelooflijke ervaring. Ik werd als het ware opnieuw geboren in een nieuwe wereld.
Het plezier werd zelfs al snel nog groter toen ik ontdekte hoe móói woorden en zinnen kunnen zijn. Ik was op slag smoorverliefd en ben dat tot op de dag van vandaag gebleven. 2
De kracht van taal heeft me sindsdien altijd gefascineerd. Een mooi verwoorde geschiedenis, een fraai opgebouwd betoog, een kloppende redenering: voor mij veroorzaken die soms een puur fysiek gevoel van intense ontspanning en tevredenheid.

Terwijl ik dit schrijf, moet ik denken aan het legendarische tv-programma ‘Hier is… Adriaan van Dis.’ Op een avond was Connie Palmen te gast. Haar debuut De Wetten had een heel enthousiaste ontvangst gekregen. Zelf was ik er ook erg van onder de indruk. Ergens tijdens het gesprek vroeg Van Dis aan Palmen: Wat vind jij eigenlijk lekkerder, denken of seks?
Na een korte pauze antwoordde Connie: Denken.
Verbeeldde ik me dat nou of zag ik echt een lichte blos verschijnen op de wangen van Adriaan?
Heel af en toe, als ik word uitgenodigd om ergens wat minder gedachten en wat meer gevoel aan te besteden, pleit ik ook weleens voor ‘de seks van het denken’.

Ik vermoed dat andere slimme intuïtieve denkers meer van deze eerste liefdes kunnen benoemen. De schoonheid van de wiskunde, de elegantie van een filosofisch discours, de najaarszon die door verkleurende herfstbladeren schijnt. Het hoera-gevoel als een hypothese via wetenschappelijke methodes bevestigd kan worden. Of ontkracht, ook goed. Zolang de methodieken en redeneringen maar ‘kloppen’.
En ik ben eigenlijk heel erg benieuwd naar meer verhalen over dit onderwerp.

Herken je hier iets in en lijkt het je wat om met andere slimme intuïtieve denkers in contact te komen, en wellicht ook van gedachten te wisselen over deze of andere thema’s?
Kijk dan eens naar ons aanbod via HB-training The Next Step
Als je meer wilt weten, kun je ook contact opnemen met Marga Spaanjaars (marga@hb-trainingen.nl / 06-51642662) of met Arja Roozemond (arja@rvdg-inspiratie.nl / 06 14724344)

Spaanse schilder, beeldhouwer, graficus en keramist (1893 – 1983).
 Hier past een woord van dank aan Marten Toonder (1912 – 2005), die mij met zijn teksten ongelooflijk veel plezier heeft bezorgd en dat nog steeds doet. Hij was de geestelijk vader van Ollie B. Bommel – “De Heer O.B.B. te R.”- en de grondlegger/eigenaar van de Toonder studio’s en daarmee medeverantwoordelijk voor allerlei prachtige beeldverhalen.
Uitgezonden in de jaren tachtig van de vorige eeuw.