De drang om je te ontwikkelen
“Alles wat leeft heeft de ingeboren drang om tot bloei te komen. Wat de mens er voornamelijk van weerhoudt om zich te ontplooien, zijn de ideeën die hij heeft over zichzelf.”[1]
Dit is een motto dat ons aanspreekt. Het verwijst namelijk naar het verlangen en het vermogen om je leven vorm te geven op een manier die het meeste recht doet aan wie je ten diepste bent.
Signalen
Heb je het gevoel, aan jezelf voorbij te leven? Voel je je vastzitten in ongewenste patronen met je partner, vrienden, familie? Vind je je werk niet meer de moeite waard? Denk je soms ‘Is dit het nou?’
Dit kunnen allemaal signalen zijn. Manieren om je wakker te schudden, aanleidingen om over jezelf na te denken, jezelf beter te leren kennen, mogelijk van koers te veranderen.
Positieve benadering van een crisis
De ontwikkelingspsycholoog Dabrowski gaat uit van de ‘Theorie van positieve desintegratie’. Hij bedoelt daarmee dat in de menselijke ontwikkeling regelmatig fases optreden waarin ‘het oude’ uit elkaar valt en ‘het nieuwe’ nog niet tot bloei is gekomen. Zo’n fase ervaar je als een crisis en van een crisis word je meestal niet blij. Je voelt je onzeker, ongemakkelijk, houvast-loos en zo’n toestand wil je het liefst snel achter je laten. Toch liggen hier juist je kansen.
Benutten van kansen
Als je jezelf de tijd en de rust gunt om beter te kijken, te onderzoeken wat je misschien achter je moet laten en welke nieuwe inzichten en mogelijkheden zich aandienen, kan zo’n fase juist een opening zijn. Een opening naar nieuwe vergezichten waar je weer wel blij van wordt.
Ingrijpende gebeurtenissen
Soms confronteert je leven je met een ingrijpende gebeurtenis die je uit je evenwicht brengt. Verlies van een dierbare, ontslag, conflictsituaties waar je geen raad mee weet. Vaak kom je er na verloop van tijd zelf wel weer uit, soms kan het helpen als er iemand met je meekijkt.
Werkwijze
Een traject bij RVDG begint altijd met een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Voor een vervolg vul je een uitgebreid intakeformulier in. Na het bespreken hiervan, volgt een analyse en voorstel voor de verdere begeleiding.
Het belangrijkste onderdeel van een traject bestaat uit het voeren van gesprekken. Verder wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen, zoals elementen uit de mindfulness en andere manieren van werken waarbij je aandacht niet alleen maar bij je gedachten is, maar ook bij je lichaamsgevoel. Soms wordt door middel van een visualisatie een beroep gedaan op je beeldend vermogen. Uiteraard wordt over deze zaken met je overlegd.
De duur van de begeleiding is niet goed te voorspellen. Na ongeveer zeven sessies maken we een pas op de plaats om te zien hoe het gaat en hoe het vervolg eruit moet zien.
Door wie?
De individuele counseling zoals hier beschreven wordt aangeboden door Arja.
Tarieven en vergoeding
Op de pagina ‘Tarieven en voorwaarden’ vind je informatie over de kosten en over de mogelijkheden van vergoeding door de zorgverzekeraar.
[1] Deze uitspraak is van Erik van Zuydam