Individuele therapie

De drang om je te ontwikkelen

“Alles wat leeft heeft de ingeboren drang om tot bloei te komen. Wat de mens er voornamelijk van weerhoudt om zich te ontplooien, zijn de ideeën die hij heeft over zichzelf.”[1]
Dit is een motto dat ons aanspreekt. Het verwijst namelijk naar het verlangen én het vermogen om je leven vorm te geven op een manier die het meeste recht doet aan wie je ten diepste bent.

Signalen

Heb je het gevoel, voorbij te leven aan waar het je werkelijk om gaat? Voel je je vastzitten in steeds terugkerende patronen met je partner, kinderen, familie, collega’s? Vind je je werk niet meer de moeite waard? Denk je soms ‘is dit nou alles?’
Dit kunnen allemaal signalen zijn. Manieren om je wakker te schudden, aanleidingen om over jezelf na te denken, jezelf beter te leren kennen, mogelijk van koers te veranderen.

Uitdaging en unieke kans van een intieme relatie

Geloof het of niet, maar nergens in je leven krijg je meer kansen om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken dan in een intieme relatie. Juist dáár loop je tegen je hardnekkigste onbewuste overtuigingen, patronen en valkuilen aan. Zie ook de informatie over het onderwerp relatiebegeleiding.
Niet meteen, niet als je nog volop verliefd bent en op een roze wolk leeft. Dan voel je elkaar feilloos aan en heb je de hemel op aarde eindelijk gevonden. Maar als je langer bij elkaar bent, kan daar verandering in komen. Omdat juist je intiemste relatie ook je diepst liggende – vaak onbewuste – onafgemaakte ‘ontwikkelingsuitdagingen’ aan het licht brengt.
Denk bijvoorbeeld aan te jong op eigen benen moeten staan. Of juist te weinig uitgenodigd zijn om de wereld te verkennen en daarbij risico’s te nemen, in het vertrouwen dat je altijd terug kan keren naar een veilige basis.
Meestal geldt: wat je als kind gemist hebt, hoop je nu te krijgen van je partner. Maar die heeft ook zo haar of zijn verwachtingen en na verloop van tijd gaat dat weleens wringen. Inzicht in wat er op het onbewuste niveau bij allebei speelt, is dan een cruciale stap naar verandering.
In relatiegesprekken komen zulke thema’s altijd aan bod. Soms helpt het om daarnaast wat individuele begeleiding te krijgen.

Verlies van het bekende

‘De fase van positieve desintegratie’ is een term van de ontwikkelingspsycholoog Dabrowski. Hij bedoelt daarmee dat in de menselijke ontwikkeling regelmatig fases optreden waarin ‘het oude’ uit elkaar valt en ‘het nieuwe’ nog niet tot bloei is gekomen. Zo’n fase ervaar je als een crisis en van een crisis word je niet blij. Je voelt je onzeker, ongemakkelijk en zonder houvast. Zo’n gevoelstoestand wil je het liefst zo snel mogelijk achter je laten. Toch liggen hier juist je kansen.

Benutten van kansen

Als je jezelf de tijd en de rust gunt om beter te kijken, te onderzoeken wat  je misschien los moet laten en welke nieuwe inzichten en mogelijkheden zich aandienen, kan zo’n fase juist een opening zijn. Een opening naar nieuwe vergezichten waar je weer wel blij van wordt.
Soms is een kleine verandering voldoende, soms vraagt dit moment in je leven om grotere stappen of beslissingen. Soms zie je snel welke kant het opgaat, soms vraagt het meer tijd en geduld. En soms is het al genoeg als je snapt wat je binnenwereld je op dit moment wil vertellen.
Bij dit onderzoeksproces is het allereerst goed om je eigen wijsheid te raadplegen. Én er zijn momenten of situaties waarin het fijn is als er iemand met je meekijkt. Als je zo iemand niet vindt in je familie of vriendenkring, kan een professional een optie zijn.

Werkwijze

Een traject bij RVDG begint altijd met een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend. Voor ieder begeleidingstraject vragen we je om een intakeformulier in te vullen.
Als besloten wordt om naast relatiegesprekken ook op individueel niveau bezig te zijn, maken we daar aparte afspraken voor. Dan heb je voor de relatiebegeleiding al een uitgebreid intakeformulier ingevuld, dat hoeft  natuurlijk niet nog een keer.
Naast gesprekken, zetten we soms ook andere werkvormen in. Zoals elementen uit de mindfulness en andere manieren van werken waarbij je aandacht niet alleen maar bij je gedachten is, maar ook bij je lichaamsgevoel. Of er wordt door middel van een visualisatie een beroep gedaan op je beeldend vermogen.
Uiteraard overleggen we dit allemaal voordat we op wat voor manier dan ook aan het werk gaan.

Door wie?

De individuele therapie zoals hier beschreven wordt aangeboden door Arja.

Tarieven en vergoeding

Op de pagina ‘ Voorwaarden’ vind je informatie over de kosten en over de mogelijkheden van vergoeding door de zorgverzekeraar.

[1] Deze uitspraak is van Erik van Zuydam